Båndtvang

Ingen kjenner din egen hund like godt som du gjør. Er du den stolte eieren av en voksen og godt dressert hund, har du antageligvis kontrollen når dere er ute og går. Sannsynligvis er hunden din trofast og lydig, holder seg nær deg når dere går tur, og kommer når du roper. Men du kan allikevel ikke forutse alt som kan komme til å skje. Den tammeste hunden i verden kan fortsatt bli skremt, provosert eller forvirret. Derfor har vi båndtvang i Norge, både for sikkerheten til din hund og sikkerheten til alle andre.

Forstyrrende elementer der ute

Det kan føles nedlatende og kontrollerende at noen andre skal bestemme over deg og hunden din. Mange respekterer ikke at det er båndtvang, og det kan til en viss grad være forståelig. Du kommer allikevel til å ønske at du holdt hunden din i bånd om det skulle skje noe alvorlig. En annen hund, et barn eller en bil kan virke mye mer forstyrrende på en hund enn på oss mennesker, og dette kan sette igang instinkter hunden ikke har full kontroll over. Mange hunder kan stikke av i flere dager, uten at hverken eier eller hund klarer å finne hverandre igjen.

Finn ut hva loven sier

Båndtvang er pålagt ved lov, og du kan derfor også straffes med bøter eller til og med fengsel om du bryter den. Den varer i hovedsak fra den 1. april og til den 20. august gjennom hele landet. Forskjellige kommuner har allikevel egne regler om båndtvang. Man har også områder hvor det ofte er påbudt å ha hunden i bånd året rundt – som boligområder, parker, skoler, kirkegårder og idrettsanlegg. Men det finnes noen hunder som er fritatt fra denne loven på grunn av arbeid, som gjeterhunder og politihunder. Det kan være lurt som hundeeier å studere loven om hundehold, både for din egen del og for din beste venn.

 

Leave a Reply