Når ble hunden vår beste venn?

At hunden er menneskets beste venn er en klisje som de fleste som eier eller er involvert i hund kan skrive under på. Men forskninger viser også at det er mye som tyder på at den også er vår eldste venn. Hunden er nemlig ganske sikkert det første dyret menneskene temmet for nyttebruk. Noen hevder at tamme rever kan ha vært i noe begrenset bruk før hunden, men som vi ser i dag ble tydeligvis ikke det den helt store suksessen.

Titusenvis av år siden

Det eldste sikre funnet vi har av hund kommer fra Russland. Det er litt usikkert hvor gammelt det egentlig er, men sannsynligvis er det et funn som er mellom 14.000 og 18.000 år gammelt. For å sette det i perspektiv, så er dette 5.000-9.000 år før det i det hele tatt hadde kommet noen mennesker til, fordi landet lå under en isbre. Men det at vi finner bevis på at hunder er så gamle, må også bety at den hadde blitt domestisert for lenge siden allerede. Hvis ikke ville vi ha funnet en ulv, ikke en hund.

Razboinichya_canidMer hund enn ulv

Det er også funnet en hodeskalle som er langt eldre, helt fra 33.000 år siden. Hvorvidt dette er en hund eller en ulv er ikke forskerne helt enige om, men svært mange mener at denne ligner mer på en ulv enn en hund. Denne ble funnet i Altaj-fjellene sør i Sibir. Det er altså mye som tyder på at vi kan takke de svært tidlige russerne for at vi i dag har hunder som kjæledyr over hele verden.

Temmet ved mange anledninger

Men det at vi skal gi en spesiell takk til Russland er en sannhet med store modifikasjoner. Det er nemlig nesten helt sikkert at mennesket har temmet ulven og gjort den om til en hund ved mange forskjellige anledninger, og det er dermed flere som fortjener å dele på æren. Det har nok vært minst fire anledninger, men det kan også ha vært så mange som seks. Dyr som gris og esel har bare blitt temmet ved to anledninger. Det dette betyr er at disse dyrene har blitt temmet kun disse gangene, så har den tamme versjonen spredt seg derfra.

Leave a Reply