Å ha hunden innendørs

De fleste hunder i Norge lever innendørs sammen med familien sin. Hunden vil i løpet av livet tilbringe mye tid innenfor husets fire vegger, og dermed er det viktig at alt er lagt til rette for at den skal ha det best mulig. Det samme gjelder i bilen; ved noen anledninger må hunden bli med på kjøretur og i den sammenheng er det visse ting man man bør tenke på. Mattilsynets veiledning om hold av hund gir en god oversikt over hva man må tenke over ved anskaffelse av hund.

Det er viktig med en egen hvileplass

 

Inne i huset er det viktig at hunden har en plass den kan hvile og være i fred på. Valper, unghunder og eldre hunder har nemlig behov for hele 14-18 timer hvile hver dag. Om du ikke er interessert i å ha hunden i sofaen, kan hvileplassen være en komfortabel hundeseng. Hunden kan likevel prøve seg på å bruke møblene som både seng og kløstativ, og dermed kan det være en fordel med egnet stoff. Sofaer som passer for hundeeiere er kanskje hovedsaklig skinnsofaer. Mange hundeeiere er i jobb og flere hunder vil være hjemme alene i opptil 8-9 timer hver dag. Da er det viktig at hunden har det best mulig. I denne tidsperioden må man ikke stenge hunden inne i et trangt transportbur. Disse burene er kun egnet for bruk ved transportering. Likevel er det noen hunder som liker å sove i slike bur, men da må døren være åpen så hunden har mulighet til å bevege seg.

Å ha hund i bil

Small dog maltese sitting safe in the car on the back seat in a safety harnessAv og til er det nødvendig å ha med hunder i bil, enten for en liten tur på butikken eller for en lengre tur. Uansett distanse skal ikke hunder være løse under kjøring. Dette kan blant annet skape farlige situasjoner hvor hunden distraherer føreren, og er man først så uheldig at man krasjer er hunden til fare både for fører og seg selv. Derimot bør man benytte et fastbundet transportbur tilpasset hundens størrelse. Det finnes også sikkerhetsbelter beregnet for hund. Med et slikt belte montert kan hunden sitte i et av setene under transportering. På varme sommerdager er det viktig å huske på at temperaturen i bilen er betydelig høyere enn utendørs. Hunder svetter ikke og blir de sittende i en varm bil kan overoppheting inntreffe, noe som igjen kan føre til døden for hunden. Derfor er det verd å vurdere om man for eksempel trenger å ta med hunden på kjøretur til butikken på varme dager.

 

Leave a Reply