Hunder som redder liv

Hunder har vært menneskets beste venn lenge. For flere tusen år siden så vi fordelen med å samarbeide med hunden, og siden har hunden blitt en naturlig del av flokken vår. Vi har lært hverandre å kjenne, og hunder har derfor lært å kommunisere med oss ved å lese kroppspråket vårt. På samme måte forsøker vi å lære alt vi kan om hunder, for å få det beste forholdet vi kan med vår firbente venn. Så hva er det med denne hunden som gjør at vi verdsetter den så utrolig høyt?

Hunder kommuniserer med oss

If you are buried in an avalanche, who could imagine a more welcome sight that this dog!

Hunder og mennesker er flokkdyr. Så når vi lever sammen daglig i flere år, blir vi veldig knyttet til hverandre. Det finnes flere sanne historier om hunder som har reddet sin eier eller andre i familien. I Sverige, for eksempel, var det i fjor en Staffordshire Bull Terrier, som reddet livet til en fem år gammel jente som ramlet uti vannet og holdt på å drukne. Hunden sa ifra ved å bite eieren i benet og bjeffe og markere hvor jenta hadde ramlet uti. Hunden hadde aldri bitt før, og derfor skjønte eieren at det var noe galt fatt. Så hunder skjønner hva de skal gjøre for å kommunisere med oss. andre ganger går det dessverre ikke like bra. Det er ikke alle ting en hund kan fortelle oss, på samme måte er det ikke alt vi kan si til den heller. Kommunikasjonen mellom hund og menneske er dessverre begrenset, selv om hunden kan lære mange ord og betydningen av dem.

Uvurderlig i tjeneste

Mangel på ord stopper ikke vår hengivne venn på fire ben. Det finnes flere hunder som har oppnådd store ting. De har vist seg uvurderlige på mange områder og har vært med oss og kjempet i krig siden 1300 f.Kr. Vi har en egen minnelund på Hauerseter Leir på Romerike, som minnes de 193 hundene som helt siden andre verdenskrig, har vært med på militære tjenester for Norge. De er med for å snuse opp bomber og selvfølgelig som forsvar. Vi bruker dem også til å spore opp mennesker, og som budbringere. I toll- og politisektoren bruker vi hunder til å lete frem ulovlige narkotiske stoffer og sprengstoff. Til og med i etterforskning av branner har vi i større grad begynt å bruke hunder til å finne stoffer som kan ha startet brannen. Slik som bensin, tennvæske og løsemidler osv. Så sett pris på din firbente venn, den kan gjøre en stor forskjell i livet ditt eller andres. Ikke undervurder hundens trofasthet til mennesket.

 

Leave a Reply